Flinck Technologies har tilldelats 75 000 kronor
Norrköpingsföretaget Flinck Technologies har tilldelats 75 000 kronor ur Sparbankstiftelsen Alfa, där Norrköping Science Park fungerar som utvärderare av inkomna förfrågningar. För Flinck Technologies har bidraget varit ett välkommet tillskott och vi tog en pratstund med företagets grundare, Marcus Svensson, om vad företaget gör men också vad medlen betyder för deras fortsatta utveckling.
Till att börja med, stort grattis till de medel ni nyligen tilldelats via Alfastiftelsen, hur känns det?
– Tack så mycket! Det känns väldigt bra. Den här typen av medel är otroligt hjälpsamma i den fasen vi befinner oss i just nu och har hjälpt oss ta bättre beslut och ger oss även en stor trygghet i den fortsatta löpande verksamheten.
Kan du berätta om Flinck, vad är det ni gör?
– Vi gör så att man förstår fysiken vår värld är uppbyggd kring, allt från hur vattnet kommer till din kran till hur luften rör sig kring en flygplansvinge. Det finns en uppsjö av verktyg man kan nyttja. Flinck utvecklar en molnplattform som med hjälp av maskininlärning kombinerat med klassiska beräkningsmetoder hjälper ingenjörer att på ett enklare, snabbare och mer tillgängligt sätt utföra fysikaliska simuleringar gällande material och fluider.
Kan du berätta lite om bakgrunden till företaget?
– Under min studietid fann jag ett stort intresse kring fysiska system och hur till synes alldagliga fenomen fungerar “under huven”. I takt med att utbildningen kom till ett slut fann jag ytterligare ett stort intresse i form av maskininlärning och när jag började jobba som byggnadskonstruktör växte sig idén mer och mer till vad den är idag. Det är redan en etablerad nyttosam koppling mellan fysiska simuleringar och konstruktion. Med det i ryggen såg jag att det även är ett stort överlapp rent tekniskt mellan fälten och bestämde mig att göra en djupdykning i kopplingen mellan maskininlärning och fysiska beräkningar.
Även om idén har växt fram under många år är inte bolaget äldre än drygt ett år och sedan dess har det hänt jättemycket. Ett par uppfyllda milstolpar har varit att ta in ytterligare en delägare i bolaget och ta in användare som i talande stund funktionstestar vår plattform. Vårt närmsta stora mål just nu är att få vår första kund innan årets slut.
Pandemin har förstås påverkat företagen i vår stad på olika sätt. Många har drabbats negativt men vissa har också gått bättre. Hur har det senaste året varit för er?
– I det stora hela har det lyckligtvis inte påverkat oss särskilt hårt alls. En oro som fanns i början var hur svårt det skulle vara att få tag på människor i en värld där videosamtal inte var en självklarhet som det är idag. Det har verkligen varit över förväntan på den fronten. Annars har den enda direkta negativa aspekten varit möjlighet till nätverksbyggande, som av uppenbara skäl inte kunnat vara på samma nivå.
På vilket sätt påverkar dessa medel ur Alfastiftelsen er fortsatta utveckling?
– Vi befinner oss just nu i en väldigt kritisk period rent ekonomiskt. Det är stort fokus på utveckling där vi har ett tätt samarbete med våra testare under vår beta-period som pågår just nu. Detta innebär också ökade kostnader från vårt håll och dessa medel från Alftastiftelsen hjälper oss att verkligen fokusera på våra användare vilket är avgörande för att skapa den mest värdeskapande tjänst vi kan vilket vi är otroligt tacksamma för.
I övrigt, vad står på schemat för Flinck framöver?
– Stort fokus inom den närmsta tiden kommer ligga på att kvalitetssäkra vår tjänst samt bygga ut vårt team för att kunna röra oss snabbare mot våra långsiktiga mål. Det mest greppbara målet vi har just nu är som jag nämnde tidigare att komma ut till marknad och få vår första kund innan årets slut och 2022 kommer vara året vi börjar skala vår verksamhet, både gällande funktionalitet, antal användare och personer involverade i bolaget.
Relaterat
Hej GDK-student! Brinner du för att skapa hållbart Content för Sociala medier? Då ska du läsa vidare! Till våren 25 kommer vi (kommunikationstemet på NOSP) ta in en praktikant som vill prova på att arbeta med innehåll för sociala medier hos oss.
29 Nov 2024
With cutting-edge expertise in 3D and AI, Shader, founded by Simon Hedlund and Filip Kantedal, has rapidly become a technology developer to watch. Through interactive visualizations for Norrköping Port and Region Västernorrland, the company has showcased how Swedish industry—and other sectors—can benefit from digital technologies and sustainable solutions.
18 Nov 2024
Följ NOSP