Jessica möter: DP Patterning

Published On: 2022-03-106 min read

Allt började med ett examensarbete och en idé om att producera flexibla kretskort på ett sätt som är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Idén blev till verklighet och idag revolutionerar DP Patterning marknaden med sin innovativa torrmönstringsmaskin.

Mitt i Norrköpings industrilandskap, en trappa ner från marknivån, har DP Patterning sitt kontor. Jag får ett varmt välkomnande av den fyrbenta kollegan Falco, en nyfiken och människokär västgötaspets, och slår mig ner vid ett bord för att vänta in Tommy Höglund. Sedan fyra veckor är han sälj- och marknadsföringschef på DP Patterning. När han ansluter är jag såklart intresserad av att höra hur han trivs.

– Det känns jättebra! DP Patterning är sinnebilden av ett innovativt och entreprenöriellt företag med ett fantastiskt team där alla hjälps åt, och bara en sådan sak som att vi har vår egen häftiga torrmönstringsmaskin stående här på kontoret.

Rakt framför mig, innanför ett rum med stora fönsterpartier, står torrmönstringsmaskinen och fångar direkt min uppmärksamhet. Det slår mig att fönsterpartierna fyller en viktig funktion. Maskinen ska inte döljas, tillsammans med DP Patterning-teamet utgör den kärnan i hela verksamheten.

Tommy bredvid torrmönstringsmaskinen på kontoret i Norrköping. Foto: DP Patterning.

Hur föddes idén till DP Patterning?

Tommy berättar att innovationsresan inleddes av Staffan Nordlinder, innovatören, medgrundaren och VD:n på DP Patterning. På tidigt 2000-tal intresserade han sig för att hitta ett alternativ till våtetsning som är det etablerade sättet att tillverka kretskort.

– Baksidan med våtetsning är att det är en energikrävande process med mycket kemikalier och en omfattande avfallshantering. Idag sker den största delen av etsningsproduktionen i helt egna produktionsenheter som inte kan integreras med den övriga elektronikproduktionen, och sett över världen finns etsningsproduktionen främst i Asien. Därför var det intressant att titta på en process som inte använde våta kemikalier, utan som var helt torr och som möjliggör produktion av flexibla kretskort på ett helt nytt sätt.

Staffan Nordlinder, som då gjorde sitt examensarbete på RISE vid avdelningen för tryckt elektronik, fördjupade sig i möjliga lösningar och kom fram till den metod som företaget använder idag, Dry Phase Patterning, torrmönstring, på svenska.

Hur fungerar en torrmönstringsmaskin och vilka är användarna?

För att förstå hur allt fungerar får jag följa med Tommy till maskinen och på nära håll observera när han demonstrerar tekniken. I maskinens ena ände sitter en rulle med s.k. ”flexfolie”, en tunn plastfolie som belagts med ett tunt lager metall. Metallen bearbetas i en process där ett fräsverktyg skär ut ett mönster som definieras av den kliche som sitter i maskinen, och som enkelt kan bytas ut när man vill skifta mönster och design – en teknik som idag är med och förändrar sättet kretskortstillverkning går till inom en rad olika marknader.

– Ett exempel är inom RFID som står för radio-frequency identifiaction. RFID-taggar används exempelvis i kläder vid butiksförsäljning och fungerar som ett stöldlarm, men man kan också skanna taggarna för att få ut en inventarieförteckning över vad som finns i butiken och på lagret. Vår teknologi används också inom bilindustrin för att göra exempelvis värmare samt till system för batterier i elektriska bilar.

Så här ser mönstret på ”flexfolien” ut vid produktionen av antenner till RFID-taggar. Foto: DP Patterning.

Vilka fördelar finns med teknologin?

Nyttorna med DP Patternings maskin är många, inte minst för de kunder som köper företagets maskinteknologi.

– Vi valde att inte vara en producent, utan att sälja vår maskinteknologi till företag som använder flexibla kretskort i sina produkter. I stället för att köpa in färdigmönstrade kretskort kan de på så sätt flytta produktionen hem till sig själva, eftersom ett sådant steg inte längre innebär att man behöver öppna upp en kemikaliehantering eller söka miljötillstånd.

Företagen kan därför vara mer resurseffektiva och producera i den mängd som faktiskt behövs, och undviker att skapa buffertar eller lager som inte används. ”Det är bra både för plånboken och för miljön” menar Tommy. Men fördelarna tar inte slut där.

– Materialet som man fräser bort under produktionen blir till små flingor som sugs upp med en slags dammsugare. Vid våtetsning får man över en miljöfarlig och frätande vätska med upplöst metall. Vi får en torr produkt som kan lämnas till en återvinnare, och man kan få betalt för sitt material.

Vad är visionen för framtiden?

Att DP Patterning är etablerade och har kunder utspridda över hela världen innebär inte att företaget planerar att sakta ner farten. Målet är en fortsatt tillväxt och att nå ännu fler kunder och installationer.

Idag sitter företaget i lokaler i Norrköpings industrilandskap, vägg i vägg med den forskning inom tryckt och organisk elektronik som bedrivs här – förutsättningar som är viktiga för ett innovativt företag som DP Patterning även i framtiden.

– Vi är grundade och har vuxit fram i Norrköping, och ser att det är viktigt att vara i ett sammanhang där vi tillsammans med våra kunder kan genomföra innovations- och utvecklingsprojekt med forskare i den världsledande forskningsmiljön vid Campus Norrköping. Närheten och öppenheten som finns i Norrköpings unika campusmiljö är grundat på ett genuint förtroende mellan människorna som jobbar här och som har utvecklats sedan början av 2000-talet. Tillsammans utgör detta grundpelarna för framgången i de innovationsprojekt som vi driver i samarbete med våra kunder, leverantörer och akademin.

Vad hoppas du att HOPE ska bidra med i er resa framåt?

– Jag ser det som en möjlighet att stärka den redan goda samverkan som finns med de andra företagen och aktörerna i Norrköping och Östergötland. HOPE kan också bidra till en ökad internationell synlighet för flexibel, tryckt och organisk elektronik från Norrköping på ett sätt som en gemensam satsning bara kan åstadkomma. Redan idag finns Norrköping topprankat på världskartan inom området, och det ger också kraft för oss i näringslivet när vi möter våra kunder. Det hoppas jag att HOPE kan utveckla ännu mer. Vi på DP Patterning vill gärna se en utveckling av HOPE som gör att vårt varumärke och kunderbjudande stärks av att vi finns med i det sammanhang som den samlade miljön kring HOPE utgör.

 

Nyfiken på HOPE? Läs mer här.­

Du kan även läsa mer om DP Patterning här.

Jessica Sandin

Jessica Sandin, Norrköping Science Park

Relaterat