Jessica möter: redox.me
För forskare är labbutrustningen en ovärderlig pusselbit vid genomförandet av experiment, så vad gör man om den utrustning man behöver inte finns? Pawel Jerzy Wojcik, grundare och VD för Norrköpingsföretaget redox.me, bestämde sig för att tillverka sin egen. Idag underlättar den arbetet för forskare över hela världen.
Utsikten över Norrköpings industrilandskap är slående från femte våningen. Liksom många företag som knoppats av från forskningen vid Campus Norrköping, Linköpings Universitet har redox.me valt att stanna kvar nära campusområdet. När jag välkomnas av Pawel är det på ett kontor som expanderar. Tidigare samma dag har han tagit emot en flera ton tung leverans från IKEA som ska möblera företagets nya lokaler, som ligger vägg i vägg med de nuvarande. Det är därför svårt att tro att han för inte så länge sedan var den enda anställda, och arbetade från ett rum hemma i sitt hus.
Hur går man från doktorand till att grunda och driva ett globalt företag?
Allt började under Pawels forskarutbildning i Portugal när han tillverkade sin egen labbutrustning eftersom den inte gick att köpa. När intresset för utrustningen senare visade sig vara stort, föddes idén om att kommersialisera den. Enligt Pawel var det dock flytten till Sverige och Norrköping som blev den utlösande faktorn.
Att Norrköping med sin världsledande forskning inom tryckt och organisk elektronik lockade en forskare inom elektrokemi är kanske inte så förvånande. Men för Pawel handlade flytten om mycket mer.
– Jag valde att komma till Sverige och bli postdoktor vid Linköpings universitet främst på grund av familjelivet här. Jag upptäckte också att företagsmiljön är mycket välutvecklad. I Sverige behöver du bara ha motivation och en idé. Om du har dessa två saker kan du vända dig till innovationsmiljöer som Norrköping Science Park och få hjälp, något som inte är så lätt i andra länder.
Pawel hade både motivation och en idé. 2015 bestämde han sig för att grunda redox.me, utan investerare och helt på egen hand. ”När jag sålde den första produkten fick jag pengar för att bygga ytterligare några, så företaget har växt organiskt” berättar han. Idag har företaget nio anställda som finns i Norrköping samt på den utländska filialen i Polen.
Vad är unikt med labbutrustningen och vilken nytta skapar den?
Labbutrustningen som redox.me säljer är en förlängning av den utrustning som redan finns i ett labb och hjälper forskare inom elektrokemi att genomföra mätningar av flera olika signaler samtidigt. Pawel berättar exempelvis om en produkt som kan göra samtidiga mätningar av elektrokemiska och optiska signaler. Något som annars skulle vara omöjligt.
– Alternativet är att genomföra separata experiment med olika tekniker och på olika prov. Det medför problem med att analysera resultaten eftersom olika prov används för varje experiment. När allt kan mätas i ett och samma experiment blir det lättare att dra slutsatser och se den verkliga prestandan.
Träffsäkra och pålitliga resultat är inte den enda positiva effekten som redox.me skapar. Samtidiga mätningar innebär också att forskare kan ägna mer tid åt en viktig uppgift: att forska.
– När exempelvis doktorander påbörjar sina kurser måste de utveckla allt, så de tappar det första året för att bygga upp sin utrustning. När de sedan är klara med studierna samlar den bara damm. Vår utrustning hjälper till att förkorta forskningsprocessen. Om de i stället kan köpa utrustningen, kan de börja producera data från första studiedagen.
Under samtalet om utrustningen och fördelarna med den är det svårt att inte undra hur den ser ut. Innan jag vet ordet av är vi på väg till labbet som ligger några rum bort.
Inne i labbet är det nästintill tomt. Jag får veta att vi kommit mitt i fikan, men en kollega är fortfarande kvar. Han arbetar med monteringen av en modell som ska användas för batteriforskning hos en av världens största elbilstillverkare.
Vad händer härnäst?
Vad är nästa steg när man redan säljer produkter till världsledande företag? Pawels vision för framtiden är glasklar. Förutom att fortsätta växa, ska företaget bli forskarnas bästa vän: den första man vänder sig till när man behöver något, och inte bara när det gäller labbutrustning, utan även rådgivning.
– Jag har redan planer på att skapa någon form av social mediekanal tillägnad den elektrokemiska gemenskapen som kan fungera som ett virtuellt kompetenscenter där alla talanger och fantastiska idéer möts. Jag skulle älska om forskare publicerade sina experiment så att alla kan kommentera och ge råd.
Det blir snabbt tydligt att framtiden för redox.me och Pawel handlar om att ge tillbaka. Inte bara vill han skapa en virtuell mötesplats för forskare, utan även öppna upp dörrarna till sitt eget kontor.
– Jag vill hjälpa andra som befinner sig på resan att förverkligar idéer från universitetet. De är alltid välkomna att använda våra kontor och vår utrustning. Det är så jag kan betala tillbaka till alla som har hjälpt mig.
Efter att ha träffat Pawel och fått lyssna till hans och företagets historia, står det dock klart att viljan att hjälpa andra är mer än en vision för framtiden. Det är själva anledningen till att redox.me grundades från första början.
Vad hoppas du att HOPE ska bidra med i er resa framåt?
– Om HOPE kan bli ett namn i Sverige och samla företag i Norrköping, där många är engagerade i energilösningar, kommer energibolag komma hit och be om hjälp. Vi kan bygga upp ett konsortium som tillhandahåller den slutliga lösningen till branschen, eftersom kompetensen här är komplett. Utan HOPE kommer de mer sannolikt googla på en lösning och hitta den utomlands, men egentligen finns den mitt framför näsan.
Relaterat
Norrköping Science Park, NOSP, proudly announces the launch of the Innovate Electrochemistry (IEL) project, a novel innovation lab and ecosystem dedicated to supporting young deep-tech companies by providing world-class R&D capabilities in electrochemical flow systems. This initiative, a collaboration between Linköping University and Redoxme AB, builds upon the successful Knut-Alice Wallenberg-funded WIRA-SET project.
2 Oct 2024
Last week, the inspiration days for the future production method in electronics—printed electronics—took place. During a lunch-to-lunch conference, 80 participants from across Sweden gathered in the industrial landscape of Norrköping and the premises of Norrköping Science Park. Among the participants were researchers, startups, as well as established industry.
18 Sep 2024
Följ NOSP