Föreställning
Norrköping Science Parks bidrag till Visualiseringscenter C:s jubileumsvecka 2022 är en tidsresa i tre etapper. Tidsresan är en föreställning och visualisering av teknisk utveckling i modern tid. Efter en snabb tillbakablick görs ett första stopp i nutid. Resan går sedan vidare till 2035 för en titt på hur Norrköping ser ut när stadens vision uppnåtts. Den tredje och sista etappen bär av in i en helt ny framtid – Framtid 2.0.
Evenemanget, resan och visualiseringen hyllar samtidigt människans oövervinnliga föreställningsförmåga. Utan den vore visualisering meningslös.
Etapp 1
Vi börjar med en rekordsnabb historiebeskrivning i 90-talet med Ericssons nedläggningar i Norrköping, där Kjell Norberg kämpar för ett campus med egen forskning och egna utbildningsprogram. Något som blev viktiga delar i den grund som Norrköping Science Park, tillsammans med Visualiseringscenter C, vilar på idag. Runt 2006 börjar vi höra begrepp som profilområde och kluster i Norrköping för första gången.
Men vi börjar med en titt ännu längre tillbaka för att försöka oss på att samla teknisk utveckling kopplad till vad som först kallades datorisering. Innan den kan man förenklat säga att utveckling skedde med ett år per år. Från 1930 till 1980 nådde utvecklingen ett värde på 50 av den fiktiva skalan Innometer. Perioden omfattade landvinningar som el, bil, flyg, telefon, radio, TV och mycket mer. När datorisering tog fart på 80-talet märktes snart att utvecklingshastigheten ökade betydligt. Datorerna blev dubbelt så snabba var 18:e månad och PC-boomen hände, tätt följd av internet och mobiltelefoni. Så på 90-talet kan vi konstatera att teknisk utveckling går dubbelt så fort nu, innan den med stor sannolikhet återigen dubblerar sig. Och igen, och igen och igen.
Etapp 2
För att vi alls ha en chans att förstå vad som händer nu tar vi vår föreställningsförmåga till hjälp och visualiserar tiden. Om vår tekniska utveckling 1930 till 1980 ges värdet 50 im och sedan dubbleras tempot, så når vi samma mängd utveckling efter halva tiden, d.v.s. 25 år. Så redan 2005 hade vi genomgått nästan lika mycket teknikutveckling som 50 år tidigare. Datorisering kallas nu digitalisering och nu märker vi att utvecklingen går mer än dubbelt så fort i en globalt uppkopplad värld, som globalt sannolikt sätter av mer än fyra gånger så mycket resurser på teknisk forskning än någonsin tidigare. Man menar nu att utvecklingstempot kommer öka exponentiellt och nu ser vi en s.k. hockeyklubbsgraf, så vi antar att takten runt millennieskiftet är fyrdubbel i förhållande till 1980 och då når vi 200 im någon gång mellan 2005 och 2030.
Hänger ni med?
Alltså, vi har haft mer än 4 gånger så mycket utveckling från 2005 till nu, som mellan 1924 – 1980 och 1980 – 2005. Kan det stämma? Ja, det kan det på ett ungefär. Poängen här är inte att ha exakt rätt, utan att få medborgare, beslutsfattare och ledare att lyfta blicken och se att den framtid vi känner genom media redan är här och har faktiskt varit det länge. Det är därför vi i sista akten av denna Föreställning ska försöka definiera om begreppet framtid. Var det vid C’s jubileum 2022 som begreppet Framtid 2.0 blev ett faktum? Det var i alla fall då vi såg första skissen på Norrköping som uppnått sin vision 2035. Självklart var det på vårt eget Visualiseringscenter. Mycket av den teknik som råder 2035 ser vi redan.
Etapp 3
I denna etapp ska vi definiera Framtid 2.0. Ärligt talat så måste framtiden, som den gestaltats från 50-talet fram till nu, plockas ner. Mycket av det som ska komma i vår nya framtid är här. En del finns i labben och resten ligger på skissborden. Ray Kurzweil menade för över 10 år sedan att datorn kommer vara lika intelligent som människan och singularitet uppstår år 2042. Det är alltså en utvecklingsfaktor att ta hänsyn till i den nya framtiden. Norrköpings kommun har redan börjat arbetet med att reglera stadens nedre luftrum för luftburen trafik. Vi har själva utvecklat sensorer och displayer som drivs av ljus. Man kan styra proteser från hjärnan via nervsystemet, men forskning finns kring hur vi ska kunna styra protesen remote, så protesen målar om garaget medan vi är på solsemester i rymden. Har vi lyckats böja tiden och skickar saker i ljuset hastighet?
Sammanfattning
Föreställning är mer än en föreställning. Med inspirerande storytelling och experiment med tiden skapas en visualisering av teknisk och exponentiell utveckling från 80-talet in i en ny framtid. I första akten summerar Norrköping Science Parks dåvarande VD i ett rasande tempo vad som föranledde Norrköpings satsning på visualisering fram till och med 2008, då staden etablerade en av två nationella mötesplatser för visualisering och demonstratorn Virtual Autopsy Table (VAT) föddes.
Program
14:30 Insläpp och fika
15:00 Föreställning
16:00 After Work i restaurangen
Varmt välkommen till denna Föreställning!
Föreställning
About the event
- 7 June
- 14:30-18:00
Plats: Visualiseringscenter C
Arrangör: Norrköping Science Park
Följ NOSP