Historisk drönarflygning från Norrköping till Visby

Published On: 2025-04-031.7 min read

Norrköping Airport tar nu ett betydande steg framåt inom drönarteknik i samarbete med Aero EDIH och UMS-Skeldar. Genom dessa partnerskap har man nu fått möjligheten till en demonstrationsflygning på 16 mil till Visby över öppet vatten, med siktet inställt på det tredje kvartalet i år. Målet är att visa att drönare kan flyga långa sträckor på ett säkert och tillförlitligt sätt, vilket banar väg för nya möjligheter inom transportsektorn. Samtidigt stärker det också bilden av Norrköping som en ledande hubb inom industriell utveckling kopplat till framtidens flyg.

Projektet går under namnet ”Project ALADDIN Norrköping”, men utan matta och istället mer moderna hjälpmedel. ALADDIN är en akronym för ”A Light Airborne Drone Device In Norrköping”.

Vi vill kunna bevisa att det är möjligt att använda obemannade plattformar på längre sträckor och skapa en luftrumslösning som går att återanvända, säger Svante Swärd Rudström, affärsutvecklare på Norrköping Airport.

För gemene man kan det tyckas vara lång tid att vänta med flygningen ända till hösten. Vad beror det på?

För att på ett reglerat och säkert sätt flyga drönare till Gotland krävs omfattande dokumentation om luftrumslösningen och godkännande av bl.a. Transportstyrelsen innan man får flyga. Vidare måste en del tekniska lösningar bevisas och godkännas. I slutändan kommer vår flygning skapa kunskaper och erfarenheter hos både operatörer och myndigheter som kommer förenkla processerna framöver, säger Svante Rudström.

Med ambitionen att stå i framkant siktar Norrköping Airport på att erbjuda luftrummet som en tjänst för fler företag och aktörer som vill utföra långdistanstester för obemannat flyg, vilket kommer att gynna både flygplatsen och kommunen genom ökad aktivitet och stärkt regional utveckling.

Projektet kommer att kunna leverera erfarenheter och kunskaper till myndigheter som Transportstyrelsen och EASA (Europeiska Unionens byrå för Luftfartssäkerhet) och därmed bidra till målsättningen att skapa ett integrerat regelverk för traditionellt och obemannat flyg. EASA´s mål är att man ska kunna skapa ett sådant regelverk till 2035.

Vårt huvudmål är att i framtiden kunna transportera både människor och gods, vilket kommer att kräva fortsatt utveckling och anpassning av luftrumslösningar och teknik för obemannade farkoster för att möta dessa behov, avslutar Svante Rudström.

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • Sverige har en stark logistiksektor med innovativa tillväxtbolag och framåtblickande initiativ, men hur kan våra företag ta steget ut i världen och bidra till minskad global klimatpåverkan? Under det senaste halvåret har en omfattande studie genomförts för att kartlägga möjligheterna och utmaningarna för svenska tillväxtbolag inom hållbar logistik och transportvärdekedjan. Genom samverkan mellan forskare, företag och branschaktörer har projektet bidragit till ökad kunskap, nya insikter och ett ramverk för en hållbar logistikvärdekedja.

    19 Feb 2025

  • We are happy to announce that Norrköping Science Park has been granted a new study project! The study called “Internationalization of Swedish Growth Companies in Logistics and Transport" will run from August to November together with partners Linköping Science Park and Intuizio.

    6 Aug 2024