Miljoninvestering i Norrköping för framtidens energisystem

Published On: 2024-06-241.9 min read

Norrköpings fond för forskning och utveckling har haft sin femtonde utlysning av medel och den 18 juni 2024 fattade kommunstyrelsen beslut om vilka nya projekt som ska tilldelas pengar. Ett av projekten som tilldelas medel är Innovate Electrochemistry som syftar till att etablera ett innovationsnav i Norrköping som ska främja forskning och tillämpning av elektrokemiska flödessystem.

2,6 miljoner kronor. Så mycket väljer nu Norrköpings fond för forskning och utveckling att tilldela projektet Innovate Electrochemistry som startar omgående och kommer att pågå till och med den 30 maj. Temat för detta projekt är elektrokemiska flödessystem som används vid produktion och utveckling av avancerade batterier, vätgas, koldioxidinfångning och omvandling av gas till energi. Elektrokemi handlar om hur kemiska reaktioner genererar elektrisk spänning och projektet ska omvandla forskningsresultat och genombrott till praktiska och skalbara lösningar som kan lanseras på marknaden.

Avsikten är att innovationsnavet ska främja och driva på tillväxten av kunskap och marknadslösningar inom den elektrokemiska forskningsmiljön i Norrköping och fungera som en samarbetsplattform för företag och forskare. Projektet kommer lägga stor vikt vid att hitta vägar för att övervinna de hinder och utmaningar som finns när prototyper ska skalas upp för att fungera i industriverksamhet. En viktig del av projektet är utvecklingen av elektrokemiska flödessystem, som består av membran som kan stapla flödesceller. Innovationsnavet kommer skapa förutsättningar för forskare att integrera dessa system i större enheter, något som är avgörande för att teknologin ska kunna skalas upp.

Projektet ska även skapa en testbädd för elektrokemisk flödesteknik. Denna ska utformas för att hjälpa forskare att lösa flaskhalsar och utveckla marknadsfärdiga lösningar. Detta kommer att stärka tillväxtmöjligheterna för företag inom området och positionera Norrköping som ett ledande innovationsnav i Europa inom elektrokemisk forskning och tillämpning.

Projektet sker i samverkan mellan forskare vid Linköpings universitet, Norrköpings Science Park och norrköpingsföretaget Redoxme AB. Företaget tillverkar och säljer laboratorieutrustning för elektrokemisk forskning och verksamhet. Redoxme AB har flera universitet i världen som kunder och har omkring 25 personer anställda. Projektet kommer även samverka med Norrköping Science Park och bolagets plattform Home Of Printed Electronics (HOPE).

För mer information, vänligen kontakta:

Dag Forsén
Project Manager/Innovation Leader
0701 – 43 62 64
dag.forsen@nosp.se

Läs nyheten från Norrköpings kommun här!

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat