Musikhjälpen 2020 har återtagits till Norrköping

Published On: 2020-12-181.5 min read

Det var med stor besvikelse - och samtidigt förståelse - som alla i Norrköping med omnejd mottog beskedet att Musikhjälpen 2020 inte skulle genomföras på plats i Norrköping såsom tidigare hade annonserats. Men nu har Musikhjälpen 2020 återtagits till Norrköping. Detta genom att Visual Sweden har placerat en storbildsskärm på Holmentorget, där publiken kan följa direktsändningen dygnet runt. Där kan man sjunga, dansa och applådera dygnet runt - och allt 100% corona-säkert. Hur kan detta vara möjligt? Jo, i VR är det mesta möjligt!

Under Musikhjälpen 2020 genomför Visual Sweden en test att återutsända dygnet runt på en virtuell kopia av Holmentorget i Norrköping. Platsen valdes av det skälet att det redan fanns en befintlig 3D-modell av detta torg, till skillnad mot Gamla torget som är den plats som egentligen var tänkt för Musikhjälpen 2020. De som har testat upplever en fascinerande närvaro på platsen, närhet till Musikhjälpens medverkande och en för framtiden lovande form av interaktion med andra som fysiskt är på helt andra platser.

– Vi gör detta som en förberedelse inför nästa år, säger Anders Carlsson, processledare för Visual Sweden. Musikhjälpen 2021 kommer förhoppningsvis att äga rum i Norrköping. Då vill vi bjuda in hela Sverige att delta som publik i VR (Virtual Reality). Vi testar också möjligheten att skänka pengar inifrån VR-miljön och har nu fått även detta att fungera.

Visual Sweden har skapat en egen insamlingsbössa hos Musikhjälpen för detta ändamål: “VR = VårdRätt för alla!” med ett insamlingsmål på 10 000 kr. Det aktuella saldot visas också i VR-miljön.

Det hela är ett samarbete med företagen Spotscale, som står för 3D-kopian av Holmen-torget, och Around the Corner, som står för funktionerna i miljön.

För att delta behöver man programvaran AltspaceVR på PC eller Mac, eller allra helst i VR-glasögon, som Visual Sweden kan tillhandahålla. Representanter för media är välkomna in i miljön. Det finns möjlighet att där efter överenskommelse sammanträffa med företrädare för Visual Sweden och de involverade företagen.

Kontaktperson:

Anders Carlsson, processledare Visual Sweden
0705 – 38 89 08
anders.carlsson@visualsweden.se

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • In 2012, the company Significant Bit was founded in Norrköping by two brothers who had previously worked as developers at a large B2B agency. Since then, the innovative company, now known as the slightly shorter SigBit, has grown steadily and has now developed Orbit, a tool that revolutionizes how organizations visualize and interact with their data.

    29 Aug 2024

  • Norrköping has recently been the focus of an extensive data collection project utilizing advanced technologies. The data, collected by various entities, will play a central role in developing digital twins of our cities, enabling improved urban planning and research across multiple fields.

    28 Aug 2024