Norrköping Tech Camp inspirerar unga att utforska framtidens teknik

Published On: 2024-06-122 min read

Nästa vecka kommer ett 20-tal ungdomar från Norrköping och närliggande kommuner, som ska börja årskurs 7, 8 och 9, att utforska framtidens teknik på Norrköping Tech Camp. Under tre dagar kommer de att träffa företag, nya vänner och utforska spännande teknikområden inom hårdvara, såsom att flyga drönare, förverkliga idéer i 3D och skapa med elektronik.

Techsektorn är en viktig bas för Norrköpings utveckling, med stora möjligheter kopplade till lokal forskning i världsklass och flera framväxande företag inom hårdvara och industri. Norrköping Tech Camp spelar en central roll i att inspirera och utbilda unga om de fantastiska möjligheter som finns i Norrköping för den som vill arbeta med teknik och vara en möjliggörare i den gröna omställningen.

“Kompetens inom teknik, och inte minst hårdvara, är en grundbult i omställningen mot grönare och digitala industrier. Norrköping Tech Camp erbjuder ungdomar en unik möjlighet att utforska framtidens teknikområden och de möjligheter som följer med dem,” säger Eva Eriksson, projektledare på Norrköping Science Park.

Norrköping Tech Camp arrangeras för första gången i år av Norrköping Science Park, Norrköpings kommuns utbildningskontor och Innovative Materials Arena (IMA). Lägret är helt kostnadsfritt och intresset för platserna har varit stort. Deltagarna valdes genom lottning, med hälften av platserna reserverade för tjejer och hälften för killar.

”Andelen ungdomar som väljer teknik på gymnasiet sjunker i Norrköping och länet. Därför är det stora intresset mycket glädjande och visar att aktiviteter som Norrköping Tech Camp har en viktig roll i att väcka nyfikenhet för teknik hos fler unga. Med den insikten hoppas vi kunna välkomna ännu fler ungdomar nästa år,” säger Lejla Gros, samordnare för näringslivsfrågor på Norrköpings kommuns utbildningskontor.

Schemat under Norrköping Tech Camp är fyllt av möten med företag, studiebesök och roliga uppgifter. En av dagarna spenderar ungdomarna på Norrköpings flygplats.

”Vi ser fram emot att ge ungdomarna en inblick i flygplatsens spännande värld. Här får de röra sig mellan fyra stationer; prova på yrket som flygplatstekniker, veta mer om arbetet som flygledare, gå en kort pilotskola och få testa att flyga med drönare. Det blir en bra mix mellan dagens och framtidens flygplats som vi hoppas attraherar de unga att vilja utbilda sig vidare och senare söka arbete hos oss,” säger Peter Jansson, VD för Norrköping Airport.

För ytterligare information om Norrköping Tech Camp, vänligen kontakta Lejla Gros på 0722 54 37 69 eller lejla.gros@norrkoping.se.

Jessica Sandin

Jessica Sandin, Norrköping Science Park

Relaterat